Do przeprowadzenia naszego eksperymentu potrzebowaliśmy:
- dwóch jajek,
- octu,
- wody,
- dwóch szklanek
- miseczki
Celem naszego eksperymentu było uzyskanie "gumowego" jajka. Jak przebiegał eksperyment.
Krok 1
Nalanie do jednej szklanki wody a do drugiej octu.
Krok 2
Umieszczenie w obu szklankach po jednym surowym jajku.
Krok 3
Teraz pozostała już tylko obserwacja :-) (jajka powinny pozostać w umieszczonych naczyniach co najmniej przez 24 godziny)
Już w pierwszych sekundach po umieszczeniu jajka w occie widoczne były różnice w "zachowaniu" obu jaj. Jajko w wodzie pozostawało bez zmian, natomiast na jajku które znajdowało się w occie pojawiały się małe bąbelki.
Ignacy przeprowadził obserwację jaj, godzinę po ich umieszczeniu w szklankach.
Wniosek był jeden. Jajko znajdujące się w wodzie nadal nie przechodzi żadnych zmian, natomiast na jajku w occie pojawia się coraz więcej bąbelków, jajko także unosiło się do góry podczas gdy jajko znajdujące się w wodzie pozostawało na dnie szklanki.
A teraz zobaczcie co uzyskaliśmy po 24 od włożenia jaj do szklanek :-)
Jajko które znajdowało się w wodzie pozostało bez zmian. Natomiast jajko które było w occie "pozbyło" się skorupki. (Na górze była piana oraz bordowy kolor - barwnik - rozpuszczona farba z pieczątki która znajdowała się na skorupce jajka).
Następnie wyciągnęliśmy jajko z wody, a Ignacy dokładnie się jemu przyjrzał, ale nie było żadnych zauważalnych zmian.
Następnie wyjęliśmy bardzo ostrożnie i delikatnie jajko z octu (UWAGA: przy tej czynności należy dopilnować dziecko aby umyło ręce zaraz po wyciągnięciu jajka, z mniejszymi dziećmi zalecam aby osoba dorosła wyciągnęła jajko).
Na pierwszy rzut oka była widoczna różnica miedzy jajkami.
Udało nam się uzyskać zamierzany efekt. Otrzymaliśmy jajko bez skorupki, które okazało się bardzo gumowe, śliskie i delikatne. Wyraźnie widoczna była błonka.
Po dłuższych oględzinach postanowiliśmy sprawdzić sprężystość gumowego jajka. Pierwsza próba była udana :-) Jajko delikatnie puszczone z niewysokiej wysokości odbiło się na stole.
Druga próba z wyższej wysokości już zakończyła się... (patrz zdjęcie poniżej :-))
Niestety nie zdążyliśmy sprawdzić jajka w nocy, jak wyglądałoby podświetlone i czy udało by man się dostrzec żółtko :-( ale na pewno podejmiemy niebawem kolejną próbę :-)
Na koniec Ignacy sprawdził dokładnie żółtko, które też różniło się od żółtka surowego jajka, było bardziej gumowe, zwarte.
Na koniec krótkie wyjaśnienie, dlaczego tak się stało?
Otóż skorupka jajka dzięki temu że zawiera węglan wapnia jest twarda. W chwili gdy zalaliśmy jajko octem węglan wapnia zaczął być wypłukiwany, przez co skorupka stawała się coraz miększa, aż w końcu całkowicie się rozpuściła.
UWAGA:
Należy pamiętać, że jajko po wyciągnięciu z octu nie nadaje się do spożycia!!!
Bardzo ciekawe obserwacje poczyniliscie.
OdpowiedzUsuńU nas kiedys też zrobimy
Musicie zrobić,przygotowań bardo mało,później obserwacja i już po 24 h jest efekt :-)
Usuńzapraszam na zabawę z eksperymentami w ciagu roku....szczegóły na FB:)
OdpowiedzUsuńa gumowe jajko jest super, tez robiliśmy:)
Możesz na nas liczyć, oczywiście nie gwarantuje 100% obecności co piątkowej, ale zrobimy co w naszej mocy :-)
UsuńDzisiaj rano też włożyłam jedno jajko do octu i jutro zobaczę jak wyglądało! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń