Z ogromną radością zasiadam dzisiaj do opisania naszego pierwszego eksperymentu w ramach inicjatywy "Wakacyjne PIĄTKI z eksperymentami".
Pomysłodawczynią zabawy jest autorka bloga Karolowo Frankowa mama. Zachęcamy do zapoznania się z zasadami zabawy oraz przyłączenia się do niej.
My postanowiliśmy na początek zając się tematem jajek. Możliwości wyboru doświadczeń było kilka. My postanowiliśmy sprawdzić w jaki sposób można odróżnić jajko surowe od ugotowanego.
Do eksperymentu potrzebowaliśmy:
- jednego surowego jajka,
- jednego ugotowanego jajka
- dwie miseczki.
Oczywiście jajko ugotowane zostało dużo wcześniej, ochłodzone i osuszone.
Eksperyment Ignacy rozpoczął od "oględzin" skorupki. Dotykał je dokładnie sprawdzał z każdej strony ale nie udało się rozróżnić, które jajko jest ugotowane a które surowe.
Następny sposób w jaki Ignacy chciał sprawdzić które jajko jest surowe a które ugotowane było kręcenie jajkiem. I tutaj widoczna była duża różnica. Pierwsze jajko (na zdjęciu w prawej miseczce), kręciło się bardzo szybko. Nie było również problemu z wprawieniem go w ruch obrotowy. Natomiast jajko z lewej miseczki kręciło się zdecydowanie wolniej, trudniej tez było wprowadzić go w ruch obrotowy. I choć różnica pomiędzy jajkami była znacząca i od razu zauważona przez Ignacego, nie dała mu odpowiedzi na zadane pytanie. Które jajko jest surowe a które ugotowane.
Ignacy podejmował również próbę zapachową wąchając jajek... bez skutku.
Na końcu Ignacy postanowił sprawdzić czy uda się określić rodzaj jajka rzucają je z góry :-)
Pierwsze jajko "przeżyło" upadek z wysokości bez większego uszczerbku na skorupce...
natomiast drugie skończyło marnie :-) rozplaszczając się na stole :-)
Ignacy próbował ratować sytuację i "pozbierał" rozbite jajko do miseczki :-) po czym postanowił "dobrać" się do wnętrzności pierwszego jajka :-)
Eksperyment udany!
Ustalono następujące wnioski:
1. Po skorupce nie można określić czy jajko jest ugotowane czy nie.
2. Jajko ugotowane kręci się łatwo i szybko, natomiast surowe kreci się ciężko i słabo :-)
3. Poprzez zapach skorupki nie można określić czy jajko jest ugotowane czy nie.
4. Najskuteczniejszy sposób określenia czy jajko jest ugotowane czy nie to rzucić nim. Jak się rozleje po rozbiciu to znaczy że jest surowe. Natomiast jeżeli jedynie pęknie skorupka to oznacza, że zostało uprzednio ugotowane :-)
Zostało określone, iż w pierwszej miseczce było jajko ugotowane a w drugiej surowe :-)
Na takich wyjaśnienia zakończyliśmy nasz eksperyment i przeszliśmy do konsumpcji tego co pozostało po jajku numer 1 :-)
Wpis powstał w ramach inicjatywa "wakacyjne PIĄTKI z eksperymentami"
Proste, a jakże obrazowe doswiadczenie.
OdpowiedzUsuńA ale smiechu przy min bylo :-)
UsuńProste, a jakże obrazowe doswiadczenie.
OdpowiedzUsuńPrzez zabawę do wiedzy :-)
OdpowiedzUsuń