Przejdź do głównej zawartości

Dookoła smaków - Wydawnictwo Adamada

Dzisiaj zapraszamy Was w podróż dookoła świata w poszukiwaniu niepowtarzalnych smaków. Do najdalszych zakątków świata zabierze Was szef kuchni Wincenty. Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego to dzieło duetu Sekaninova Cenkle które w Polsce zostało wydane przez Wydawnictwo Adamada. 



Książka zachwyca nie tylko przepyszną tematyką, ale także szatą graficzną. Każdy kontynent został bardzo ciekawie opisany a na rozkładanej rozkładówce znajdziemy mapy omawianego kontynentu oraz opisy smakołyków z poszczególnych krajów. Kto z nas nie lubi pizzy z której słyną Włochy??? My uwielbiamy :-) Jednak dzięki tej lekturze poznacie także wiele dotąd nieznanych potrwa. My jesteśmy bardzo zafascynowani tą książką :-) 





Poza samymi potrawami, czytelnik poznaje także zwyczaje i tradycje związane ze spożywaniem posiłków z danego zakątka świata. Czy wiedzieliście że w większości krajów najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja a nie jak w Polsce obiad. Japończycy cenią sobie obfite śniadania a w Egipcie można spożywać posiłki jedynie prawą ręką.  




Do książki dołączony jest podręcznik dla kucharza, w którym znajdziemy wiele informacji na temat specyficznych przypraw, oraz wiele przepysznych dań, kilka z nich już wypróbowaliśmy :-)



Książka to prawdziwa skarbnica wiedzy na temat innych kultur, zwyczajów i tradycji związanych z posiłkami. Nas lektura zainspirowała do wielu kulinarnych podróży w naszej kuchni. Szczególnie upodobaliśmy sobie kuchnie wschodnią :-)

Polecamy serdecznie!!! 


Książkę znajdziecie TUTAJ

Wydawnictwa adamada

Komentarze

  1. Fenomenalna Fenazka! Idealna dla mojego starszego synka, który uwielbia kulinaria i książeczki w tym temacie. Chętnie mi pomaga w kuchni, ale lubi też tego typu książki.

    OdpowiedzUsuń
  2. to książka zdecydowanie dla moich dzieci, lubią poznawac nowe smaki i bardzo często gotują ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być niezwykle interesująca pozycja. Muszę pomyśleć komu mogłabym ją sprezentować

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie podróże bardzo ki się podobają

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na naprawdę ciekawą książeczkę. Ma też śliczną oprawę graficzną.

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem ciekawa czy książka ma coś wspólnego z filmem "Ratatuj" - tak mi się kojarzy ta grafika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ponad 100 pomysłów na prace plastyczne dla dzieci

Dla wszystkich którzy lubią kreatywne zabawy postanowiłam zabrać w jednym miejscu ponad..... pomysłów na prace plastyczne. Proste w wykonaniu, nie potrzebują dużych nakładów materiałów ani czasu. Mamy nadzieje, że spodoba Wam się takie zestawienie :-)  

Fakty i mity o bujaku Good Wood Poland

Kochani dzisiaj mamy dla Was wpis na który duża część z Was czekała od dawna. Dziś bierzemy pod lupę bujak Good Wood Poland , sprzęt który od kiedy pojawił się na rynku, kilka lat temu, stale wzbudza duże zainteresowanie. Obserwując grupy na facebooku, z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, iż jest to zabawka o którą najczęściej pytają rodzice. I nic w tym dziwnego. Po pierwsze jest tu kwestia ekonomiczna. Bujak to dość spory wydatek i każdy przed jego zakupem chce (choć mniej więcej) wiedzieć za co płaci. Po drugie przed podjęciem decyzji o zakupie (zwłaszcza zestawy ze zjeżdżalnią) musimy mieć pewność, iż w naszym domu/mieszkaniu mamy wystarczającą przestrzeń do swobodnej zabawy na tym sprzęcie. Po trzecie dobrze jest się zorientować jakie są możliwości jej wykorzystania, aby nie okazało się, że bujak po tygodniu znudzi się dzieciom i będzie stał pod ścianą. Po czwarte i najważniejsze to bezpieczeństwo korzystania z zestawu oraz od jakiego wieku dziecko może z niego swobodnie

Uciekający pieprz - "Wakacyjne PIĄTKI z eksperymentami"

Kolejny wakacyjny piątek i kolejny eksperyment w ramach inicjatywy "Wakacyjne PIĄTKI z eksperymentami ", której pomysłodawczynią jest  Karolowamama .  Do wykonania naszego eksperymentu - uciekający pieprz - potrzebujemy: - miski/głębokiego talerza, -  pieprzu, - płynu do naczyń, - małego pojemnika, - wody.